štvrtok 7. apríla 2011

Práca v zahraničných misiách láka aj civilistov

Na nebezpečných zahraničných misiách môže aj civilista zarobiť veľa peňazí a nazbierať unikátne profesijné skúsenosti. Sitom náročných psychologických testov, ktoré sú pre uchádzača povinné, však neprejde každý.

Motívy ľudí, prečo sa uchádzajú o prácu v nebezpečných zahraničných misiách, sú najrôznejšie. Môže za tým byť snaha pomôcť ľuďom v núdzi, túžba po dobrodružstve, chuť zarobiť viac peňazí ako doma, alebo možno dokázať sebe či svojmu okoliu, že človek prácu v nebezpečných končinách jednoducho zvládne.

Na zahraničnej misii sa však nedostane len tak niekto. Kandidáti musia prejsť psychologickými testami, ktoré preveria, ako sú odolní sú voči všetkým možným rizikám. A tých býva veľa - od reálneho ohrozenia života až po psychickú záťaž, ktorá sa stupňuje náročným pobytom s neznámymi ľuďmi na obmedzenom priestore.

Aký je váš rebríček hodnôt?

"K posudzovaní psychickej spôsobilosti kandidátov na zahraničné misie používame psychologické testy, ktoré sú zamerané na základné osobnostné štruktúru a správanie v bežných situáciách. Skúmame tiež rizikové tendencie, ktoré sa môžu prejaviť v záťažových situáciách," hovorí psychológ Tomáš Rodný zo spoločnosti Assessment Systems. Sú to civilnej experti, ktorí pracujú v náročných podmienkach a pomáhajú miestnym obyvateľom v oblasti poľnohospodárstva, zdravotníctva, školstva a rozvoji infraštruktúry.

"Samozrejme zisťujeme, prečo uchádzači chcú na misiu ísť a aký je ich rebríček hodnôt. Venujeme sa témam, ako je odlúčenie od rodiny a blízkych ľudí, nedostatok súkromia, samota, konštantný stres, kultúrny šok, pocity ťažko sdělitelných udalostí a podobne," vymenúva Tomáš Rodný.

Psychológovia sú potom tým, ktorí odídu, v prípade problémov k dispozícii po celú dobu ich ročného pobytu v Afganistane. "Členom tímu poskytujeme individuálne konzultácie. A to buď osobne priamo na vojenskej základni v Logar, keď tam niekto z nás odíde, alebo na diaľku prostredníctvom telefónu či Skypu," dopĺňa psychológ Rodný.


Do tímov sa vyberajú skôr realisti

S využitím dát z psychologických testov a rozhovorov s kandidátmi odborníci dokážu pomerne spoľahlivo predvídať, ako sa človek bude v tíme správať, ako bude pobyt na misii zvládať, kde sú jeho silné stránky a aká sa u neho môžu objaviť riziká.

"Väčšia časť ľudí, ktorí na misii odcestujú, už v minulosti pôsobila na rôznych miestach po svete, majú skúsenosti s pobytom v inom kultúrnom prostredí, pracovali v nebezpečných regiónoch a zjednodušene povedané vedia, do čoho idú," vysvetľuje Tomáš Rodný.

Podľa neho predstavuje pobyt v rizikových oblastiach pre každého člena tímu skúsenosť, ktorá ho nejakým spôsobom obohatí. Trebárs tak, že sa prihlási na ďalšiu zahraničnú cestu, alebo naopak zostane doma, zapojí sa do bežného života a pokračuje v profesijnej kariére.

"V uplynulých rokoch sme mali možnosť pracovať s niekoľkými desiatkami členov provinčného rekonštrukčného tímu, či už pred odchodom, alebo priamo počas ich práce v Logar. Sú to profesionáli, ktorí aj v náročných podmienkach fungujú dobre. Majú realistické očakávania a dobre sa vyrovnávajú s tým, čo pobyt na misii prináša. Nemali sme nikoho, kto by ho nezvládol. " V súčasnosti hľadá tím v Afganistane dve posily: zástupca vedúceho-projektového manažéra a poradcu pre ekonomický rozvoj.

Peniaze môžu byť motiváciou

Pre niektorých účastníkov misií môže byť motiváciou aj vyššia platové ohodnotenie. Hoci sú pracovníci odmeňovaní podľa platových tabuliek ministerstva zahraničia alebo ministerstva obrany, zvyšuje sa im suma podľa nasadenia a podľa rizikovosti krajiny, v ktorej pôsobia.

Napríklad vojaci v Afganistane a podobných krajinách dostávajú až 10 tisíc dolárov mesačne. Konkrétna výška platu závisí na pozícii, ktorú zastávajú, dĺžke ich praxe a ďalších faktoroch.
Join LottaRewards and earn online!