utorok 12. apríla 2011

Viedenský inštitút nečaká nápor Slovákov

Viedeň - Renomovaný viedenský inštitút pre výskum hospodárstva WIFO nevidí žiadne známky pre príval Čechov, Slovákov alebo Maďarov na rakúsky pracovný trh po 1. máji, kedy padnú posledné bariéry pre pohyb pracovných síl z "nových" členských krajín Európskej únie. Iba 0,4 percenta obyvateľov týchto krajín si vie predstaviť, že by odišlo za prácou do Rakúska, z toho len zlomok by to skutočne urobil. Vyplýva to z prieskumu, ktorý WIFO uskutočnil na zákazku rakúskeho ministerstva sociálnych vecí.


"Po 30. apríli 2011 možno z týchto troch krajín očakávať príchod ďalších asi 11.500 až 16.500 ľudí na rakúsky pracovný trh ročne. Väčšinou pôjde o odborne kvalifikovaných pracovníkov," cituje dnes agentúra APA zo štúdie ústavu. Prichádzať chcú podľa prieskumu len na čas a so stúpajúcou životnou úrovňou v ich domovských krajinách bude ich počet trvalo klesať.

Plus500
Už v súčasnosti, keď občania týchto krajín potrebujú pre prácu v Rakúsku špeciálne povolenie, ich do alpskej republiky prichádza ročne 9400. Pripočíta sa vyššia z odhadovaných čísiel po uvoľnení od 1. mája, bude to necelých 26.000 pracovníkov z troch štátov, napospol so slušnou znalosťou nemčiny, uvádza štúdia. Ako jedného z prominentných migrantov do Rakúska za prácou vymenuje APA šéfa spoločnosti T-Mobile Austria Roberta Chvátala z Česka.

Z osôb, ktoré si prácu v Rakúsku vedia predstaviť, stojí 40 percent len ​​o sezónne zamestnanie. Týka sa to najmä odborov ako stavebníctvo, hotelierstvo a gastronómia, prípadne poľnohospodárstvo, vinohradníctvo a lesníctvo.

Inštitút WIFO poukázal na to, že ak už ľudia z uvedených krajín chcú pracovať v zahraničí, potom myslia prevažne na Nemecko, pričom Rakúsko je až dosť v pozadí. Platí to najmä pre oblasti severných a západných Čiech, ktoré s Nemeckom priamo susedí. V Česku, na Slovensku a v Maďarsku je ako miesto pre prácu podľa štúdie obľúbená skôr Británia.

O prácu v Rakúsku stoja hlavne ľudia z oblastí pri jeho hraniciach. To by im umožnilo dochádzať za prácou ako takzvaní pendleri. "Celkom tak možno v Rakúsku počítať typologicky skôr s pendlermi ako s prisťahovalcami za prácou," uviedol inštitút WIFO.

V prístupových dohodách ôsmich postkomunistických krajín do EÚ z roku 2003 si 15 doterajších členov Európskej únie vymedzil právo obmedziť prístup na svoj pracovný trh maximálne na sedem rokov. Zatiaľ čo Británia, Írsko a Švédsko toto právo vôbec nevyhlásili a svoj trh okamžite v roku 2004 otvorili, a ďalšie krajiny tak urobili v medziobdobí, len Rakúsko a Nemecko prechodnú dobu úplne vyčerpali, prevažne z vnútropolitických dôvodov. Okrem Česka, Slovenska a Maďarska sa obmedzenie týkalo aj pracovníkov z Poľska, Slovinska, Estónska, Lotyšska a Litvy.
Join LottaRewards and earn online!